måndag 29 mars 2010

Dåligt med matlagning

Det har inte blivit så mycket matlagning. Har varit en hel del hos mamma och pappa. Där blir man bortskämd med pannkakor med grädde och sylt samt jättegod kalops! Men här kommer två rätter som jag gjort i alla fall. Dock kommer ingen näringsinformation denna gång heller pga tidsbrist. Nästa gång!

Grillad smörgås med rökt kalkon, tomat, ost och gurka vid sidan. 

Hemlagad pizza med tomatsås (med pressad vitlök i), gullök, salami, oliver, fetaost och oregano.


torsdag 18 mars 2010

Mycket på en gång

I flera dagar har det varit lite av en rapport-panik här hemma. Jag har därför inte hunnit lägga upp något nytt här. Jag har fotat maten men inte haft tid att skriva något om dem, samt ordna med kcal och sådant. Här kommer därför bilderna samt en förklaring på vad bilderna visar. Är det någon som är intresserad av något recept eller mer detaljerad information om näringsinnehållet så är det bara att säga till i kommentarerna så lägger jag till det.

 Nästan uppäten pizza, bakad av mig och min bästa vän. Gjord på pizza-kit, inte alls så mycket kcal som man skulle kunna tro! Rekommenderas starkt med kalkon, fetaost och annat gott.

Stekt laxfilé med bulgur och en sallad bestående av majs, stora vita bönor och blomkål.

Snabb och för stunden mättande lunch. Nudlar i buljong av medföljande kryddpåse samt en grönsaksbuljongtärning med ärtor.

Även detta en snabb och mättande lunch, dock kanske lite längre mättande än nudlarna. Omelett med skinka, skivad tomat och lite ost. Blomkål vid sidan av. Och ja, nu är blomkålshuvudet slut!

lördag 13 mars 2010

Feedback!

Vad kul att det har börjat trilla in lite komentarer. =) Tänkte bara uppdatera angående blomkålsmoset. Det gick utmärkt att mickra, jag var rädd för att det skulle bli lite vattnit men det blev jättebra. Och som Berit sa, det kan vara lite starkt i smaken så om man vill ha det lite mildare så kan man gott blanda ner någon potatis också.

Om allt gå som det ska så kanske det kommer lite bilder på hemgjord pizza idag (med hjälp av pizza-kit eller inte, det återstår att se).

torsdag 11 mars 2010

Fattiga riddare

Fördelen med att jobba hemifrån ibland är att man kan slänga ihop lite schyssta mellanmål. Idag blev det, efter viss inventering i skåpen, fattiga riddare! Hade tom lite frukt och bär i frysen så det blev fattiga riddare toppade med hallon och mango. 

Recept, 2 port

1 ägg, 73 kcal
3 skivor Roastn Toast, 345 kcal
2 dl mellanmjölk, 96 kcal
1 tsk vaniljsocker, 13 kcal
1 msk smör, 107 kcal
0,5 dl hallon, 17 kcal
0,5 dl blåbär, 14 kcal
0,5 msk socker, 24 kcal

Totalt: 690 kcal
Per portion: 345 kcal

Skär brödskivorna i 2 delar, det blir 3 delar per portion. Vispa ihop ägg, mjölk och vaniljsocker. Värm upp en stekpanna med smöret i. Doppa brödbitarna i smeten och stek sedan gyllenbruna. Servera med hallon och blåbär (i mitt fall tog jag mangobitar istället för blåbär). Då bär denna årstid kan vara lite sura så tar man och  strör över lite socker. Jag tog även pyttelite vaniljsocker och pudrade över det stekta brödet.

Fattiga riddare med bär har en fördelning som ser ut såhär:

Protein: 16%
Fett: 33%
Kolhydrater: 51%
Vikt: 258.7 g/portion

Kanske inte så nyttigt men det var gott!

tisdag 9 mars 2010

Blomkål is the shit!

Fick ett infall idag och köpte blomkål. För länge sen såg jag på tv att man kunde göra blomkålsmos istället för potatismos. Jag har tänkt på det där länge men har inte tagit mig för att prova. Men idag var det dags! Dock köpte jag potatis till sambon (han tyckte senare vid provsmakning att det smakade rotmos så det var tur att potatisen inhandlades!). Det jag lagade är tänkt att vara lunch onsdag och torsdag, och det blev: Stekt fläskfilé (kryddad med salt, svartpeppar och min favorit, rosmarin) med blomkålsmos (sambon får potatisklyftor från ugn) och några gurkskivor.

 Min matlåda, stekt fläskfilé och blomkålsmos. Gurkan förvaras i separat liten låda.

Sambons matlåda, stekt fläskfilé och potatisklyftor.

Recept, 2 port

10 skivor fläskfilé, 290 kcal
500 g blomkål, 115 kcal
(450 g potatis, 342 kcal)
0,5 dl mjölk 3%, 30 kcal
1 msk smör, 99 kcal
100 g gurka, 12 kcal
200 g Bearnaisesås, 1180 kcal

Totalt (med blomkål, ingen potatis och ingen bearnaisesås): 546 kcal
Per portion: 273 kcal
Totalt (med potatis, ingen blomkål och ingen mjölk): 743 kcal
Per portion: 371 kcal

Med bearnaisesås till potatisalternativet (min sambos favorit) får man en total kcal på: 1923 kcal
Och per portion med bearnaisesås: 962 kcal

Slutsats? Smakar det så kostar det! Tur är väl att sambon ska lägga på sig och inte tvärtom. 

Fläskfilén putsades, skivades och slutligen stektes med salt, peppar och rosmarin. Under tiden kokades blomkålshuvudet. När det var färdigkokt behandlades det som om jag gjorde potatismos, dvs det mosades och geggades runt med mjölk och smör. Behövdes inte så mycket mjölk som vid potatismos dock. Potatisen skalades, skars i klyftor, penslades i olivolja och saltades. De fick vara i ugnen i ca 20-25 minuter i 225 grader. Ner i matlådor, färdigt!

Fläskfilé med blomkålsmos och gurka hade en fördelning som såg ut såhär:

Protein: 49%
Fett: 33%
Kolhydrater: 18%
Vikt: 432 g/portion

Fläskfilé med potatis och gurka hade en fördelning som såg ut såhär:

Protein: 36%
Fett: 24%
Kolhydrater: 40%
Vikt: 382 g/portion

Bearnaisesåsen var Ridderheims och har ett näringsvärde per 100g som ser ut såhär: 

Energi 2480 kJ/ 590 kcal
Protein 1 g
Kolhydrater 0,5 g
Fett 65 g


Håll tummen nu för att blomkålsmos funkar i matlådor, mickrade dagen efter!

söndag 7 mars 2010

Kall sås som passar till det mesta!

Ikväll åt vi en jättegod middag! Det var rådjur, innanlår, som pappa tillagade igår (mumms!). Till det gjorde jag klyftpotatis i ugn samt kokta morötter. Jag hade även en kall sås till som passar till det mesta. Den kommer vi även äta till lunch både måndag och tisdag.

Jag förberedde nämligen lunchlådor tills måndag och tisdag. Det blev stekt kyckling, bulgur, broccoli och den jättegoda kalla såsen som jag för det mesta brukar ha till kycklig faktiskt. Passar säkert till fler saker som dipp? Fast då ska man nog hacka tomaterna mer noggrant än vad jag brukar göra. Jag gillar lite tuggmotstånd! Jag gillar även kalla såser till varm mat, därför tycker jag extra mycket om denna!

 

Recept, 2 port
1 st tomat, 13 kcal
0.5 st rödlök, 15 kcal
2 dl Mini fraiche, 170 kcal
2 msk sweet chilisås, 69 kcal
2 krm svartpeppar, 0 kcal

Totalt: 267 kcal
Per portion: 133 kcal

Hacka tomat och rödlök. Blanda creme fraichen, chilisås och svartpeppar. Blanda ner tomaten och rödlöken. Klar!


Protein: 14%
Fett: 34%
Kolhydrater: 52%
Vikt: 173.5 g/portion


 
En av mammas fina tupperware burkar. Perfekt när man ska ha med sig till skolan för lunchen!

lördag 6 mars 2010

Ostkaka!

I förrgår blev det ostkaka! Första gången jag provade själv att göra en faktiskt. Jag tror dock att en tsk vanilinsocker skulle gjort susen, men det får bli nästa gång!

 
Jocke har ätit upp halva....

Recept + sylt, 2 port (rätt generösa port):

2 st ägg, 146 kcal
1 msk socker, 48 kcal
4 tsk vetemjöl, 36 kcal
250 g KESO mini, 174 kcal
1.5 dl Mjölk, standard 3%, 90 kcal
20 g sötmandel, 118 kcal
4 msk jordgubbssylt, 114 kcal





Totalt: 728 kcal
Per portion: 364 kcal
Dock kan man lätt få 3 port av detta så --> Per port vid 3 port: 243 kcal

Ungen sätts på 175 grader. Vispa ägg och socker, blanda sedan ner mjöl, keso, mjölk och mandeln som du hackat. Häll upp i lämpliga formar, antingen en stor form eller flera små portionsformar. I en större form som jag använde tog det ca 50-60 min i ugnen innan den var sådär gyllenbrun och klar. Jag ska nog öka värmen nästa gång till iaf 200 grader. Man ser ganska lätt på kakan om det är klar eller inte, färgen avslöjar det mesta. Servera med en god sylt!

Ostkakan har en fördelning som ser ut såhär!

Protein: 28%
Fett: 37%
Kolhydrater: 35%
Vikt 1: 306 g/portion (2 port)
Vikt 2: 204 g/portion (3 port)

tisdag 2 mars 2010

Morgondagens lunch

Nu har jag lagat matlådor tills imorgon och på torsdag. Det blev inte något jätteavancerat då vi kom hem ganska sent, men det blev ändå en favorit. Dock kommer jag variera matlådorna tills torsdag något så det inte blir så långtråkigt. Imorgon kommer vi iaf att äta köttfärssås (med lite smak av senap och timjan) med bulgur och gröna ärter. De fina matlådorna på bilden nedan kommer från min kära mor genom Tupperware.

 
Det är väldigt svårt att fota köttfärssås utan att det ser ut som.. ja något äckligt. Bulguren ligger i botten, då undviker man att det blir torrt vid uppvärmning.

Receptet kommer här (originalrecept från viktklubb)! För 4 port:

400 g nötfärs, 10% fett, 596 kcal
70 g bacon, 241 kcal
1 gul lök, 22 kcal
400 g krossade tomater, 100 kcal
1,5 msk senap, 38 kcal
0,5 tsk timjan, 0 kcal
4 port bulgur, 648 kcal
200 g gröna ärter, 160 kcal

Totalt: 1806 kcal
Per portion: 451kcal

Denna maträtt har en fördelning som ser ut såhär:

Protein: 29%
Fett: 29%
Kolhydrater: 42%
Vikt: 342.5 g/portion

1) Stek bacon och köttfärs separat (enklast så). Häll över baconet när det är färdigstekt. Om du vill ha det lite smalare så häller du av fettet innan, men om du gillar mycket smak och behöver nån extra kalori så behåller du det.
2) Hacka löken som får steka med en liten stund. Häll i krossade tomater samt senapen och timjan. Krydda med lite salt och peppar, låt stå och koka ihop.
3) Under tiden kan du koka bulgur och värma de gröna ärtorna (eller fixa till den grönsak som du valt). Jag brukar använda frysta ärter som jag värmer genom att hälla över kokande vatten från vattenkokaren. Snabbt och enkelt, plus att du inte riskerar att koka bort vitaminer och mineraler som då kan följa med vattnet när du häller av dem (gör samma sak med broccoli).

 
Som sagt, godare än det ser ut. 
Här nere i högra hörnet av den vänstra lådan ser man lite av bulguren (klicka på bilden så blir den större, då ser du bulguren bättre). Detta är en fiberberikad variant, mycket god!

Som jag sa så varierar jag det lite när jag lagar bara för matlådor. Tills imorgon har jag bara kvar 2/4 köttfärssås. Till nästa matlåda kokar jag fullkornspasta och kanske broccoli eller morötter, på så vis slipper man äta exakt samma sak varje dag. Men det får jag väl visa bild på imorgon sen. Hela den här maträtten går väldigt fort att göra vilket är bra om man har bråttom.

Mellanmål

Det blev ett snabbt mellanmål idag, nämligen mango. Den här mangon har jag vårdat ömt i flera dagar, i nästan en hel vecka faktiskt, för att den ska bli perfekt! Man vill inte att den ska vara sur och träig men inte heller mosig och övermogen. Men idag var den perfekt (det är viktigt sånthär...)!

 
 Pinnen där på en av bitarna är en tandpetare, bästa sättet att äta mango på! (Bilden är lite grynig då den är från mobilkameran)

En mango innehåller ungefär 160 kcal och består av 6% proteiner, 0% fett samt hela 94% kolhydrater. Om man vill kan man mixa mangon med lite schysst yoghurt och banan men vi hade inget av det hemma idag men det blev bra ändå!


måndag 1 mars 2010

Kesoplättar

Till lunch idag blev det nästan mer efterrätt än varmrätt, men gott var det! Det blev kesoplättar, recept och inspiration hittade jag här --> http://filibabba.blogg.se/ Det är en dietiststudent som skriver den bloggen, jag tycker den är jättebra, inspirerar och ibland utbildar. Jag skriver ut receptet här nedan även om det går att läsa i hennes blogg.


2 port

250 g minikeso, 175 kcal
2 ägg, 146 kcal
3 msk mjöl, 80 kcal
Lite salt, 0 kcal
Banan, 101 kcal
2 msk jordgubbssylt, 57 kcal

Totalt: 560 kcal
Per portion: 280 kcal

Rör samman alla ingredienserna och stek som vanliga plättar, några minuter på varje sida. Servera med exempel bär, fruktbitar eller sylt.

Varje portion har även en fördelning av protein, fett och kolhydrater som ser ut såhär:

Protein: 31%
Fett: 27 %
Kolhydrater: 42 %
Vikt: 256.2 g/portion