måndag 30 augusti 2010

Måndagsmiddag

Idag blev det lite lyx till middag. Jag gjorde klyftpotatis (kommer aldrig tröttna) som serverades med stekt fläskkotlett, kokt sparris och fuskbearnaisesås. Det blev jättegott även om bearnaisesås är godast när den verkligen är gjord på smör och inte på crème fraiche som i detta recept. 


Recept, lätt bearnaisesås enligt Bonniers kokbok:

1 msk rödvinsvinäger
2 msk vatten
1,5 msk finhackad gullök
1/2 tsk finkrossad vitpeppar
1 msk hackad färsk dragon alt 1 tsk torkad
4 msk persilja
2 dl crème fraiche

Blanda rödvinsvinäger, vatten, lök, vitpeppar, dragon och 2 msk persilja i en kastrull. Koka försiktigt tills vätskan är bortkokt/absorberad av kryddorna. Låt kallna. Blanda ner resterande 2 msk persilja och blanda ner allt i crème fraichen. 

 Det är inte lätt att märka skrynkliga dukar när man är hungrig....

Jag skulle nog inte kalla såsen för "lätt bearnaisesås" eftersom den inte riktigt smakar bearnaisesås utan mer påminner om bearnaisesås. Den är ju inte heller gul utan vit. Men god var den ändå, fast den borde heta något annat. Förslag?

onsdag 18 augusti 2010

Korvstroganoff

Det är INTE ofta som det serveras korv här hemma. Men nu blev det faktiskt en falukorv i korgen som resulterade i en god korvstroganoff. Den gjordes efter min mammas recept (kanske därför det blev så god).Till serverades bulgur, kokt med en grönsaksbuljongtärning.


Recept, 4 portioner

400 gram falukorv
1 hackad gullök
5 dl mjölk
Mycket tomatpuré (ca 200 gram, dvs 1 liten tub)
Redning om det behövs
Salt och vitpeppar

Skiva/hacka korven och stek lite lätt med gullöken. Häll på mjölken och blanda i tomatpurén. Låt koka ihop och tjockna lite. Red av om det behövs samt krydda. Servera med ris eller bulgur.