torsdag 30 september 2010

Hamburgare!

Idag fick sambon välja middag och då blev det hamburgare! Jag gör alltid egna hamburgare men jag bakar inte brödet själv (än...). Den här gången köpte vi korvbrödsbagarens "Frisco hamburgerbröd", och det var riktigt gott! Färgen var lite konstig, nästan gul, men det var jättegott, saftigt och smulade inget alls (som andra bröd kan göra).


Recept, 4 hamburgare

400 g köttfärs
1 ägg
Ströbröd (lite)
Sambal oelek
Svartpeppar
Salt
Smör att steka i

Blanda alla ingredienser utom smöret. Platta ut färsblandningen till en lagom tjocklek på en rätt stor skärbräda. Använd något runt som mall för att trycka ut burgarna med (om du inte har en hamburgerpress), jag använde locket till en shaker. Ta gärna en större mall än tänkt eftersom burgarna krymper  ganska mycket när de steks. Stek i pannan med smör. Våra hamburgare serverades med (förutom bröd) tomat, gurka, ost, senap och ketchup.

 Fin form på hamburgarna, men så var det ju det här med att få köttfärs att se aptitligt ut...

onsdag 29 september 2010

Köttfärssås

Häromdagen blev det snabb, enkel, god och nyttig mat, nämligen köttfärssås och fullkornsmakaroner. Köttfärssåsen kryddades med lite extra timjan.


Köttfärssåsen, 4-6 portioner

500 gram köttfärs
500 gram krossade tomater
1 paket bacon
1 hackad gullök
1 msk senap
1,5 msk kalvfond
Timjan efter smak
Salt och peppar

Som variation gjorde jag en makaronilåda för dagen efter. Blanda i lite extra ost och varva pasta och köttfärs, in i ugnen. Fast det bara var en ost med 12% fett så smälte den ganska bra och var faktiskt ganska god!

Mat som räcker i flera dagar! Studentmat!

onsdag 22 september 2010

Slutet av månaden

När månaden börjar gå mot sitt slut tenderar det att bli rätt mycket bulgur/couscous eller annat billigt och bra. Just nu är det även extra mycket plugg vilket gav en kombination av billigt och snabbt. Färdiga vårrullar från frysen med bulgur, brysselkål och tzatziki.


Tzatzikin var gjord på 2 dl matlagningsyoghurt, 1/4 riven och utpressad gurka, 2 krossade vitlöksklyftor samt en nypa salt. Per portion ger den ca 100 kcal. Hela måltiden gav 485 kcal.

måndag 20 september 2010

Favorit i repris (fläskkotletter)

Idag tinade jag ett gäng fläskkotletter som jag gjorde en favorit i repris på. Allt jag behövde komplettera med var chilisås och apelsin, nästan en komplett middag i skåpen med andra ord.


Receptet hittar ni här! Den här gången gjorde jag dubbla mängden av såsen och jag använde schalottenlök istället för gullök. Jag lagade även kotletterna i såsen på spisen istället för ugnen, det gick bra det med. Koktiden var ungefär densamma, allt fick stå och småkoka i ca en timme.

lördag 18 september 2010

Kycklinggryta med sötsur sås

Nytt recept igen! Idag var jag sugen på kyckling och jag har velat äta kinamat ett tag så det blev en kombination. Till serverades ris och några extra grönsaker behövdes inte då halva grytan bestod av grönsaker.


Recept, 4 portioner

4 st kycklingfiléer
1 msk soja
1 st röd paprika
1 st grön paprika
1 st vitlöksklyfta, i skivor
1 burk bambuskott
1/2 purjolök
Smör att steka i
salt och peppar
Jasminris till servering
Sötsur sås: 
3 msk finhackad morot
1 st finhackad schalottenlök
1 klyfta finhackad vitlök
1 cm röd spansk peppar
1.5 dl kycklingbuljong
2 msk röd vinäger
1 tsk socker
1 tsk tomatpuré
Smör eller olja att steka i
2 tsk mjöl utrört i lite vatten till redning

Börja med den sötsura såsen. Skär och finhacka grönsakerna. Hetta upp olja i en kastrull och fräs grönsakerna lite försiktigt så de mjuknar men inte tar färg. Blanda ner de övriga ingredienserna utom redningen. Koka upp och tillsätt redningen under omrörning

Skär kycklingfilén i tärningar och marinera i soja. Skär grönsakerna i tärningar. Bryn vitlöken och tillsätt köttet. Fräs tills kycklingen är genomstekt och tag upp ur pannan. Fräs nu grönsakerna så de mjuknar och häll sedan tillbaka köttet. Tillsätt den sötsura såsen och rör om. Smaka av. Servera med jasminriset som fått koka under tiden.

Lite cashewnötter skulle nog passa bra till.

 En portion, inklusive riset, går på ca 390 kcal. Smalt och mättande!

torsdag 16 september 2010

Pestolax

Det här är världens enklaste maträtt, men väldigt god! Maten klarar sig även själv större delen av tiden. Helst ska laxen toppas med lite rostade pinjenötter men de var slut hos närbutiken. 


Recept, 2 portioner

1 paket färskpasta, 250 gram
2 laxfiléer
Pesto (efter smak, men ca 2-4 msk)
Creme Fraiche, 3 msk
Pinjenötter, rostade
Citron

Lägg laxfiléerna i en lätt smord ugnssäker form. Blanda creme fraichen med pesto (om du inte gillar oljan så mycket så kan du "pressa" ur peston lite med skeden mot burken) och bre blandningen över laxen. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter i 225 grader. När det återstår ca 5 minuter kan färskpastan börja kokas samt pinjenötterna kan rostas. Blanda den färdigkokade pastan med lite av den resterande peston. Lägg upp på tallriken, pressa över lite citron och strö över lite pinjenötter. 

En klar ny favorit! Enkel och god, perfekt middag för mitt i veckan.

måndag 13 september 2010

Kantarelltoast

Nu är det höst! I lördags var jag och mamma ute i skogen för att plocka lite svamp. Det var jättetrevligt och vi hittade faktiskt en del kantareller så jag kunde förvälla lite och göra en kantarelltoast ikväll. Nyckelordet till denna toast, förutom kantareller, är smör!

Skulle gärna velat ha lite persilja att garnerat med, men frysen var tom på den varan. Det gjorde ändå inte så mycket då toasten ändå inte fanns kvar så länge att beundra.

Recept, 2 kantarelltoasts

4 skivor formfranska, utan kanter
ca 1/2 liter kantareller
Smör till stekning
Ev persilja till garnering

Smörstek kantarellerna försiktigt. Stek även brödskivorna i lite smör på båda sidor så de blir fint gyllenbruna. Om man vill kan man ha i en liten skvätt grädde i kantarellena och låta koka ihop lite. Lägg upp på brödet och lägg på en skiva till som lock. Fixera med en tandpetare om det blir lite vingligt. Garnera eller låt bli, smaken är som baken!

Brödet kan vändas i smöret och spadet som blir kvar efter de stekta kantarellerna för att få lite mer smak.

torsdag 9 september 2010

Kyckling under ost och persiljetäcke

Det här är en maträtt som är perfekt att laga om man inte har tid att vakta middagen på spisen och inte har mer tid är ca en halvtimme. Den är superenkel att göra och kräver inte allt för många ingredienser heller, men är jättegod! Inte så kryddstark dock så den passar bra för barn t.ex. Till kycklingen serverade jag ärtor och fullkornsbulgur. Har man inte tid eller lust att vakta bulguren när den kokar så kan man göra couscous som bara kräver kokande vatten (vattenkokare?) och sedan 5 minuter på en underlägg för att bli klart.


Recept, 4 portioner

2-3 kycklingfiléer
2 dl cremefraiche
2-3 dl riven ost
1/2 dl hackad persilja
Salt/peppar
(Jag hade även i en halv burk Creme Bonjour vitlöksost)

Dela kycklingfiléerna på bredden så du får 4 plattare filéer, dela sedan filéerna på mitten så du får 8 "strimlor". Lägg i en lätt smörad ugnssäker form och salta/peppra. Blanda cremefraichen, osten och persiljan i en bunke (samt vitlöksosten). Lägg blandningen på kycklingen som ett täcke och sätt in i ugnen i ca 20 minuter i ca 225 grader. Under tiden kokas bulgur/couscous/potatis. Koka upp vatten i en vattenkokare och häll över frysta ärtor i en kastrull. Låt stå en liten stund (kräver ingen spis eller tid).


måndag 6 september 2010

Lasagne!

Idag blev det lasagne till middag. Lasagne är jättegott men inget man slänger ihop på en kvart direkt. Har man överbliven köttfärssås från en annan dag så är det perfekt att göra lasagne! Jag gjorde dock allt från början idag.


Recept, 6 portioner

Pastaplattor, färska eller torkade
Köttfärssåsen (krydda som du vill!)
ca 400-600 gram köttfärs
1 paket bacon
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, krossade
500 gram krossade tomater
1 liten burk oliver
4 champinjoner, skivade
1/2 tsk sambal oelek
Oregano/Basilika
Ostsås
5 dl mjölk
3 dl riven ost
Mjöl till redning

Stek köttfärsen och baconet i separata stekpannor. Blanda de två och rör ner resten av ingredienserna. Låt stå och puttra medan du gör ostsåsen; Värm mjölken i en kastrull. Innan mjölken är så varm att den kokat blandar du ner osten som får smälta under omrörning (viktigt!). Red av så såsen tjocknar. Häll lite av ostsåsen i en ugnssäker form och täck botten med pastaplattorna. Lägg på köttfärssås och häll över lite ostsås. Lägg på pastaplattor och upprepa tills sista lagret med pastaplattor som du endast täcker med ostsås och lite riven ost som ger lasagnen en fin yta. Garnera gärna med en kvist basilika eller liknande.

Dag två har lasagnen "satt sig" lite, vilket gör att den inte glider isär lika lätt och som all annan mat smakar det nästa bättre dag två också.