söndag 27 november 2011

Fläskfilé i champinjonsås

Ikväll lagde jag fläskfilé i champinjonsås. Jättelätt att göra och kräver inte alls många ingredienser.


Recept, 4-5 port
1 hel fläskfilé, ca 600 g
400 g färska champinjoner
2 schalottenlökar
4 dl matlagningsgrädde
0,5-1 msk soja
Hackad persilja
Salt, peppar

Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Salta och peppra och bryn fläskfilébitarna i en gryta. Ta upp bitarna och lägg istället ner hackad schalottenlök så den får mjukna något, lägg sedan ner champinjonerna som du skivat. Rör om noga, låt steka på tills champinjonerna avgett tillräckligt med vätska (de krymper ganska rejält i storlek). 

Lägg tillbaka fläskfilén och häll på grädden. Rör om och droppa sedan ner sojan (ger såsen lite roligare färg, det kan lätt bli lite grådaskigt annars). Rör ner den hackade persiljan innan servering. Red av om det behövs. Servera med t.ex. potatis och ärtor.

Jag har lagat det här en gång förut (något annorlunda), det inlägget hittar du här!

torsdag 24 november 2011

Currylax i ugn

Här är ett nytt favoritrecept på lax! Om man inte gillar så stark mat så rekommenderar jag att man tar lite mindre curry.

 Det ser kanske inte så aptitligt ut men det var gott. Maten åkte rakt ner i matlådor för att ätas till lunch nästa dag.

Recept, 4 port
4 laxfiléer
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 dl cremefraishe
1/2 dl mjölk
2 msk curry
2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Lägg laxen i en smord form, salta och peppra. Hacka purjolök och lägg i en bunke. Pressa ner vitlök och blanda ner cremefraish och mjölk. Blanda ner curryn så den fördelar sig jämt och blanda sedan ner den rivna osten. Bred blandningen jämt över laxfiléerna. Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter. Servera med kokt potatis eller ris.

 Direkt ur ugnen. Om man kollar noga så ser man 4 laxfiléer under täcket av curry och purjolök.

Trots att det inte är så mycket rinnig sås så blev maten inte alls torr.

onsdag 23 november 2011

Matpaj av västerbottenost, skinka och broccoli

Ikväll lagade jag en matpaj gjord på västerbottenost, skinka och broccoli. Fast jag hade egentligen inte skinka utan kalkonpastrami, godare så...


Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
1/2 tsk salt
1 ägg

Blanda mjöl och salt. Fördela smöret i mjölblandningen och knäck till sist ner ägget. Arbeta till en smidig deg och tryck ut den i en pajform. Ställ in i kylen i ca 30 minuter. Nagga degen med en gaffel och förgrädda sedan skalet i ugnen på 200 grader i ca 5-10 minuter.


Fyllning
200 g skinka (jag använde som sagt pålägg, kalkonpastrami)
Broccoli (efter tycke och smak)
4 dl riven ost
4 ägg
3 dl mjölk eller matlagningsgrädde
Salt och peppar

Vispa ihop mjölk/grädde och ägg. Salta och peppra, rör ner osten. Skär skinkan i lagom bitar och förväll broccolin något (jag använde fryst broccoli som jag la ner i kokande vatten i ca 30 sek-1 minut). Lägg skinkan och broccolin (som fått rinna av ordentligt) i det förgräddade pajskalet.

Häll på ost/ägg/mjölk blandningen och se till att den fördelas bra. Grädda i ugnen i ca 30 minuter på 200 grader.

Om pajen inte riktigt har stelnat men fått fin färg så kan du lägga över aluminiumfolie. Då blir pajen ordentligt tillagad men inte bränd på ytan.

söndag 20 november 2011

Gryta på lövbiff

Ikväll gjorde jag en gryta som fick koka länge. Hade tänkt att ha ris till, men det fanns det inget, så det blev jättepasta istället vilket fungerade ganska bra. =)


Recept (på ett ungefär)

400 g lövbiff
1 gullök
1 paprika
3 soltorkade tomater
1 burk champinjoner
1 paket bacon
1,5 burk finkrossade tomater
1/2 burk creme fraishe
2 msk kalvfond
1,5 msk soja
Hackad persilja
Salt och peppar

Stek lövbiffen som du skurit i långsmala skivor. Häll ner hackad lök, paprika, finhackade soltorkade tomater och champinjoner. Stek baconet (även det finskuret) i en separat panna och lägg sedan ner det i grytan. Häll på tomater, creme fraishe, fond och soja. 

Krydda med persilja, salt och peppar. Låt koka i ca 40 minuter så lövbiffen får en chans att bli lite mör, men se till att inte all vätska kokar bort, då får du fylla på med lite vatten då och då. Servera med ris eller pasta.


måndag 7 november 2011

Tillägnat Micke på NEVT. =)

Idag har jag bakat! Det blev ridlägerkakor, kompakta, kladdiga och goda. Passar bra när man ska baka åt många eftersom det görs i långpanna. Ett h*****e att diska pannan sen bara.


Recept

4 ägg
4,5 dl socker
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl
200 g smält smör
en skvätt mjölk, ca 3 msk

Vispa socker och ägg poröst. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör sedan ner det i ägg/socker smeten. Häll ner det smälta smöret och om smeten känns för tjock häller du ner en liten skvätt mjölk. Smöra och bröa en långpanna, häl ner smeten jämt och grädda i ugnen i 15 minuter på 200 grader. Sedan....


Tosca

1 paket kokos
2 dl socker
1 dl sirap
1,5 dl vispgrädde
75 g smör

....Rör man ihop socker, sirap och grädde i en kastrull. Skär ner smöret i mindre bitar och blanda ner. Värm upp så smöret smälter. Häll ner kokosen och låt koka upp (akta så det inte bränns vid!!). Häll över kakan och ställ in i ugnen i ytterligare 10 minuter, 200 grader.

Klar från ugnen!