söndag 20 september 2015

Köttfärssås á la Skog

Idag blev det en kreativ middag som styrdes av avsmakningsskeden och skafferiet. Allt baserades på nyplockade kantareller och ett paket köttfärs som fanns i frysen. Sedan fick fantasin fixa resten. Det blev jättegott!


Recept
800 gram köttfärs
4 dl hackade kantareller
1 hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk lingonsylt
1 msk kalvfond
1 tsk soja
Lingon (frysta)
1,5 dl grädde
Svartpeppar, salt

Stek köttfärsen. Stek löken separat till den är genomskinlig. Blanda ner löken i färsen. Stek kantarellerna lite snabbt i smör och blanda sedan ner även dem i köttfärsen. Pressa ner vitlöken. Låt steka en stund så kantarellerna börjar ge ifrån sig vätska. Blanda ner övriga ingredienser och låt koka ihop. 

Servera med kokt potatis, ris eller pasta. 

Vackert med lingon som bryter av det bruna och gula.

Huvudingrediensen!

onsdag 9 september 2015

Enkel Pasta Carbonara

Pasta Carbonara kan man variera och göra lite beroende på vad man har hemma. Det är en bra maträtt att göra när man behöver "koka soppa på en spik". Det här var vad jag hade hemma den här gången, och det blev jättegott!


Recept, 2 port
1 paket bacon
1 äggula
1 stor vitlöksklyfta
0,5 dl riven mozzarella
Persilja
Ev lite vitpeppar
Spagetti

Koka spagettin. Stek baconet nästan knaprigt, pressa ner vitlöken mot slutet, och ev vitpepparn. Häll av pastavattnet och släng ner pastan i stekpannan där baconet+vitlöken ligger. Rör om och rör sedan när även äggulan och osten. Blanda väl och servera med lite hackad persilja.

Med äggulan och osten blir pastan riktigt krämig och god.

lördag 5 september 2015

Caesarsallad på mitt vis

Inte så långt ifrån en klassisk Caesarsallad, bara lite extra goda saker. En riktigt schysst sallad, inget för den nyttiga.


Recept sallad
Romansallad
Stekt kyckling
Bacon
Krutonger (brödtärningar stekta i smör)
Grovt riven parmesanost
Avokado
Stekt Halloumi
Dressing

Blanda alla ingredienser och strö sist över bacon, krutonger, parmesan och dressing.


Recept dressing (tack Anderas!)
1 dl majonäs
0,5 dl gräddfil
1 msk Worcestershiresås
Vitvinsvinäger (+citron) - efter smak
Olivolja - efter smak
4 sardellfiléer, finhackade
1 stor pressad vitlöksklyfta
Lite dijonsenap (jag tog ca 0,5-1 tsk)
Svartpeppar + lite cayenpeppar
ca 1 dl finriven parmesanost

Blanda alla ingredienser, smaka av, och låt stå och dra en stund innan servering.

Antingen blandar man hela salladen med dressingen, eller så ringlar man den över. Du kan även servera den vid sidan om i en liten skål.

Det är fritt att blanda ner det man tycker är gott!