lördag 6 januari 2018

Rättikagratäng - LCHF istället för potatis

Rättikagratäng kan du laga och lura nästan vem som helst att dom faktiskt äter potatisgratäng. Här finns det flera olika versioner av recept (såg det första gången hos LessCarbs), här är dock mitt sätt.

I matlådan på jobbet (ursäkta den halvdana bilden). Brukar inte heller välja ärtor egentligen, men den här gången blev det så.

5 portioner
450 gram rättika
2 dl grädde 40%
2 dl creme fraishe 34%
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 dl riven västenbottenost (godast!)
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva rättikan tunt och hacka all lök. Blanda grädde och creme fraishe med kryddorna och koka sedan upp rättika och löken i gräddblandningen. Koka försiktigt i ca 10 minuter. Varva sedan rättika och lök i en form med den rivna osten (inte riktigt allt, spara till topping). Häll på gräddblandningen innan du toppar med det sista av osten. Grädda i ca 20 minuter. Den får gärna stå och vila lite innan servering och man kan med fördel göra den dagen innan och sedan värma på.

Servera med sallad och köttfärsbiffar, köttbullar, rosbiff eller något helt annat gott som man brukar ha potatisgratäng tillsammans med.

Per portion
536 kcal
49,3 gram fett (82%)
6,6 gram kolhydrater (5%)
17,2 gram protein (13%)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar